Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

Noris East. Strona Główna Noris East.
Forum dyskusyjne o pozłotnictwie i renowacji

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zabezpieczenie złota
Autor Wiadomość
syl_k
START
START

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: 2010-07-22, 10:55    Zabezpieczenie złota Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia złota. Zajmuję się liternictwem nagrobnym, kładę złoto na piaskowane powierzchnie w kamieniu. Złoto kładę na mixtion. Oglądając czasem złote litery na cmentarzu widzę jak płatki złota pękają, powstają ubytki...
Mam takie pytanie- czym mógłbym zabezpieczać złoto aby jego żywotność była dłuższa? Jest jakiś lakier który nie ma wpływu na wygląd złota? Teraz pomyślałem o szelaku, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
I jeszcze jedno. Gdybym miał zabezpieczać litery po złoceniu- wtedy tablicę poza literami miałbym już odkrytą. Nie jest opłacalne dla mnie pokrywanie litery jakąkolwiek substancją z taką precyzją aby nie wyjechać na granit. W przypadku szelaku czy mixtionu jeśli robie gdzieś próby zabrudzona powierzchnia łatwo czyści się na wilgotno pumeksem, w taki sam sposób wycieram farbę akrylową z tablicy- czyści poler- w głąb liter nie dochodzi. Gdybym chciał robić podobnie ze złotem po tym gdyby zostało ewentualnie czymś pokryte- czy taki sposób czyszczenia wodą i pumeksem miałby wpływ na złoto w literach?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
admin
Administrator
Administrator

PostWysłany: 2010-08-05, 00:37     Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Podkład musi być elastyczny a złoto (prawdziwe) na tyle grube by oparło się atmosferze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu